10/11/2013

Workshop: Försökshall


Sara, Betta och Pontus startade sitt egna arkitektkontor ett tag sedan. Bland alla andra projekt de höll på med kom de på en suverän idé: mission Försökshall


Försökshall skall vara ett ställe där olika miljöer kan presenteras i full skala. Till exempel en byggnad som skall konstrueras. Försökshall skall vara ett verktyg där olika personer inblandade i byggprocessen (allt från arkitekter till byggingenjörer till elkonsulter till inredare ja alla aktörer i byggbranschen) kan träffa varandra och tillsammans bygga upp, diskutera, inspirera och kompromissa över de olika besluten.


Det skall vara ett ställe där istället för att skicka ritningar och långa förklaringar per e-post utan att någonsin träffa de andra inblandade eller sätta en massa pengar på 3D printning kunna tillsammans bygga av (billigare) material en modell av det som kommer att bli. På plats diskutera med de olika yrkesgruppena och skapa något fint. Och visst skulle detta också spara en massa tid?


Vi var med på workshop, med vi menar jag Bettas, Saras och Pontus vänner från Stockholm, ett gäng av arkitekter, möbeldesigners, byggingenjörer, ljusdesigners och grafiska designers på Arkitekturmuseets atelje och var som försökskaniner till mission Försökshall.


Vi delades upp i 3 grupper (av blandade yrkeskategorier) och fick som uppgift att bygga ett rum som skulle ha eller inte ha något att göra med ljus och möblering. Fritt fram att göra vad som helst. Tid 3 timmar, material: kartong, trä, tejp, ståltråd, plast.


I min grupp lagg jag fram idén. Vi hade ju stora armaturer i taket som gav redan en massa ljus. Vi skulle använda dem och leda in ljuset i rummet som vi skulle bygga. Armaturen symboliserade det naturliga solljuset. Min grupp tyckte det var en bra idé. Byggingenjören och arkitekten började spekulera om hurdan form byggnaden skulle ha och vi kom fram till en "öppen teepee" som ni kan se på bilden överom.


Vi byggde först en grej som kunde stå i balans av sig själv. Sedan täckte vi innersidan med randig kartong, så att ränderna franhävde formen av teepeen. Arkitekten utbrast vid planeringsskedet "jag är inte tillräckligt vaken för att vara kreativ" och därför tänkte vi att utrymmet skulle bli som en wake-up light, ett utrymme där man kunde ligga, vakna och börja det kreativa tänkandet.


Dock hann vi inte fixa till allting, eftersom tiden tog slut. Så byggingenjören fixade snabbt några svampar (hahaha ??) och grafiska designern en matta av kartong för att fylla utrymmet med något. En annan grupp byggde ett pentagon som skulle vara ett utrymme som ändras. Allting känns annorlunda om man står, sitter eller ligger. De hade tänkt en pentagon formad armatur som slutpunkt men den hann de inte med heller. Men de hade en plastkudde med kartong ocg en blommig kartongsäng :)


Den tredje gruppen bestämde först vad var konceptet och efter det fixade de olika yrkesgrupps representanterna det som behövdes. Slutresultatet blev ett rum där luften var fylld av materia, en säng där man kunde ligga och se på de olika materialerna och formerna och drömma sig iväg...


... och de coolaste flaskställningarna :)


En superrolig dag och suverän idé! Tänk så mycket mer vi kunde inspirera varandra och hur fina slutresultat om vi jobbade mer med händerna och mindre med datorerna i slutna, okreativa arbetsrum...

No comments: