15/06/2010

Hyvän salaatin salat

Kaikki omaamme erilaisen makuaistin, joten älä vihastu, jos emme ajattelekaan samoin :) Tässä on mun mieleen olevan hyvän salaatin peruspointit:


1. Salaatti on salaatin tärkein osa. Eli ne vihreät lehdet joilla täytän vatsani, on niitä joita pitää olla paljon ja erilaisia ja niiden pitää olla maukkaita. En pidä salaatista, jossa on tavallista pehmeää ruukkusalaattia.
En pidä tästä

Vaan haluan erilaisia salaatteja kuten rucolaa, salanovaa, friseesalaattia, jäävuorisalaattia ja niiden lisäksi tuoreita yrtinlehtiä kuten basilikaa, oregaanoa, salviaa ja minttua. Myös herneen versoja. Salaatin tulee mielestäni pestä. Vedellä peseminen poistaa pölyt ja pintabakteerit ja salaatti on paljon raikkaampi. Keittiöni eniten kulutettu astia on salaattikuivuri. 

Jäävuorisalaattia, oreganoa, basilikaa,viinisuolaheinää, sitruunamelissaa ja salviaa.

2. Salaatti sellaisenaan on hieman tylsää. Se vaatii hieman suolaa, pippuria ja oliiviöljyä. Panostan maukkaaseen oliiviöljyyn, joka on ihanan paksua. En oikein pidä salaatista, jossa on esim. feta-purkista kaadettua öljyä tai sellaista marketti rypsiöljyä. Niissä ei ole hyvää makua ja niiden koostumus tekee salaatista sellaista, kun se olisi uinut vedessä.

Tämän jälkeen salaatti on jo niin maukasta, että sen voisi syödä sellaisenaan. Toki, jos se on ainoana ateriana siihen on kiva lisätä jotakin proteiini- ja vitamiinipitoista. Itse laitan aina tomaattia.

3. Tomaatilla on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Itse laitan mielelläni salaattiin erilaisia lajikkeita, antamaan monipuolisemman maun. Jos tomaattia löytää kaupasta erivärisenä antaa sekin ulkonäöllisesti sitä jotain. Itse suosin luumu- ja kirsikkatomaattia mutta kesällä myös Suomalaisia tomaatteja.

Keltaisia ja punaisia luumu- ja kirsikkatomaatteja.

4. Juustoa laitan usein salaattiin. Pidän juustoista, joita voi musertaa salattiin niin, että ne maustavat koko salaatin. Pidän esimerkiksi Président pehmeistä vuohenjuustopaloista tai Euroshopperin fetajuustosta. En pidä laisinkaan fetajuustokuutioista, jotka jäävät erillisiksi kuutioiksi salaattin, eikä mausta kokonaisuutta.

Suosin siis yksinkertaisia salaatteja, joissa on vain muutamia ainesosia mutta aina välillä salaattia on kiva muunnella. Silloin käytän esimerkiksi:
- pinjansiemeniä
- kikherneitä
- kidneypapuja
- kanaa (eikä kanasuikaileita, koska niissä on niin paljon "kaikkea muutakin", vaan mieluiten rintafilepihvejä, joita voi leikellä kuutioiksi)
- raakaa porkkanaa kuutioina
- oliiveja
- aurinkokuivattuja tomaatteja
- tonnikalaa
- prosciuttoa
- lohta
- seesaminsiemeniä
- sieniä
Lempparijuusto: pehmeä vuohenjuusto, joka mömmöytyy salaattiin.

On olemassa yksi aineosa, jonka käytön olen kokonaan lopettanut salaatissa ja se on kurkku. Kurkusta pidän, kun se on siivutettuna leivän päällä tai jos siitä tehdään tsatsikia tai jos sitä dipataan muiden vihannesten kanssa dippikastikkeeseen mutta kurkku salaatissa on jotakin, minkä olen lopettanut. Miksi sitä pitäisi sinne edes laittaa?


En myöskään pidä salaatissa tästä

3 comments:

Anonymous said...

hahaha, montakohan kertaa oot kärsinyt, kun oon tarjonnut sulle ruukkusalattia, fetakuutioita ja kurkkua :D
iinis

Saara said...

Voi iinis, en mä teillä ikinä kärsi, teillä on aina kiva syödä :)

Anonymous said...

no men, jatkossa tiedän :) aina oppii uutta, jee!
huomiseen!
sama